Foodosophy

Mandorlata – Gluten Free Almond Cake

  

marzo 9, 2020

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 35 mins

Ingredients

100 g Mandorle tritate

120 g Zucchero

200 g Fecola di patate

3 Uova

1 Pizzico di sale

80 g Olio extravergine di oliva

1 Bustina di lievito

Mandorle in scaglie e Zucchero a velo per decorare

English version

100 g Almond flour

120 g Sugar

200 g Cornstarch

3 Eggs

1 pinch Salt

80 g Extravirgin olive oil

15 g Baking powder

Almond flakes and Icing sugar for decorate

Directions

1In una planetaria sbattete i tuorli, un pizzico di sale e lo zucchero. Incorporate le mandorle e la fecola e l’olio. Infine aggiungete anche lievito e mescolate.

2In una ciotola pulita montate a neve ferma gli albumi. Con un cucchiaio incorporate delicatamente gli albumi all’impasto di mandorle.

3Rivestite una tortiera da 20 cm di diametro con della carta forno. Versatevi l’impasto, ricoprite la superficie con le scaglie di mandorle e cuocete a 170° per circa 35 minuti. Prima di sfornare fate la prova stecchino.

English version

1In a food processor, beat the the yolks, a pinch of salt and sugar. Add almond flour, cornstarch, oil and baking powder.

2Beat the egg whites in a clean bowl until stiff. Gently add the egg whites to the almond mixture with a spoon.

3Cover a 20 cm diameter cake pan with parchment paper. Scrape the batter into prepared pan, sprinkle with almonds. Bake for 35 to 40 minutes, or until the cake is golden brown.

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