Foodosophy

Preparato per cioccolata calda

    

dicembre 27, 2016

How to prepare hot chocolate powder (in a jar), perfect as a gift!

  • Prep: 5 mins
  • Yields: 2 vasetti / 2 small jars

Ingredients

80 g Cioccolato fondente

50 g Cacao amaro in polvere

50 g Zucchero semolato

20 g Fecola di patate

English version

80 g Dark chocolate

50 g Cacao powder (unsweetened)

50 g Granulated sugar

20 g Potato flour

Directions

1Inserire lo zucchero nel boccale del Bimby o in un foodprocessor: 20 secondi velocità Turbo. Aggiungere il cioccolato a pezzi: 10 secondi velocità Turbo. (Le lame non devono surriscaldarsi altrimenti il cioccolato si scioglie).

2Unire gli altri ingredienti e amalgamare 15 secondi a velocità 6. Mettere in barattoli di vetro e conservare in un luogo fresco e asciutto.

3Per due tazze di cioccolata calda: 50 g di preparato 250 ml Latte intero

4Versare il preparato in un pentolino e aggiungere il latte poco alla volta mescolando spesso con un frustino per evitare la formazione di grumi.

5Portare sul fuoco al minimo e far addensare sempre mescolando. Si può aromatizzare la cioccolata con la cannella, la vaniglia o il peperoncino.

English version

1Put sugar in the bowl of your Thermomix / bimby: 20 seconds at turbo speed.

2Add the chocolate pieces: 10 seconds at turbo speed. (Note: the blades must not be hot otherwise the chocolate will melt.)

3Add the remaining ingredients and mix them at speed 6 for 15 seconds. Pour it in a glass jar and store it in a cool, dry place.

4How to use it: For two cups of hot chocolate you need 50 g. of your cacao mixture and 250 ml whole milk. Pour the cacao mixture in a saucepan and add the milk, time by time, stirring frequently with a whisk. Switch on the minimum heat on the stove and let thicken, keep stirring though.

5If you like you can flavor the hot chocolate with cinnamon, vanilla or chilli.

00:00