Foodosophy

Patate Hasselback – Hasselback Potatoes

    

dicembre 17, 2016

Stuffed potatoes

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 1 hr 10 mins
  • Yields: 5 persone / 5 servings

Ingredients

5 patate medio-grandi novelle

30 g di burro

1 cucchiaio di pangrattato

4 rametti di timo

2 rametti di rosmarino

2 rametti di origano fresco

Formaggio latteria

1 spicchio d'aglio

olio extravergine d'oliva

sale e pepe

English version

5 Potatoes (medium or large)

30 g Butter

1 Bread crumbs

4 Sprigs of Thyme

2 Sprigs of rosemary

2 Sprigs of fresh oregano

Cheese

1 Clove garlic

Olive oil (extra virgin)

Salt and pepper

Directions

1Lavate le patate e strofinatele con un canovaccio in modo da pulire accuratamente la buccia. Incidetele a fettine sottili e regolari. Per aiutarvi potete infilzare ogni patata con uno stecchino lungo, a circa un centimetro dalla base. Questo servirà a bloccare il coltello, evitando di tagliare completamente le patate.

2 Una volta completato il procedimento, lavatele sotto l'acqua corrente per eliminare l'amido, che altrimenti manterrà le fettine incollate tra loro.

3Ora preparate un trito finissimo di rosmarino, timo, origano e aglio. Aggiustate di sale e pepe, quindi mescolate. Nel frattempo fate fondere il burro a microonde.

4Spennellate le patate con il burro entrando bene nelle fessure, poi distribuite il trito aromatico all'interno delle stesse e fette di formaggio tagliate molto sottili.

5Disponete le patate condite in una pirofila rivestita di carta forno, spennellatele ancora con poco burro, l'eventuale trito aromatico avanzato e il pangrattato. Infornate a 200°C per 60-70 minuti. Verificate la cottura delle patate Hasselback infilando uno stecchino fino alla base.

English version

1Wash the potatoes well; dry them. Pretend you want to cut the potato into thin, regualar slices. But now do not cut all the way through the potato of course! Instead, stop about 1 centimetre (0.39 in) before you would cut all the way through. Repeat this step until all your potatoes are used.

2Wash the potatoes again under running water to remove their starch from them (otherwise the slices wil stick together).

3Finely chop the rosemary, thyme, oregano and garlic. Season them with salt and pepper and stir. Melt the butter in the microwave.

4Cover a baking tray with baking paper and place the potatoes on it. Brush the potatoes with the butter and make sure butter is also running in between the slices. Place the chopped herbs between the slices. Cut very thin slices of cheese and place them in the potato as well. Just before placing them in the preheated oven brush them with a little bit of butter again and sprinkle a few more herbs and also the breadcrumbs in / on them. Bake at 400 degree for 60 to 70 minutes. Check with a toothpick before removing from the oven.

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